Adım 1: Sitenizin Dosyalarını Yedekleyin
Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin tüm dosyalarının bir kopyasını oluşturmaktır. Bunu yapmak için bir FTP aracı kullanabilirsiniz. Henüz bir FTP programını yoksa Filezilla veya WinSCP gibi küçük uygulamalar sizin için en ideal (ve ücretsiz) seçenektir.
FTP aracılığıyla sitenizin sunucusuna bağlandıktan sonra, sitenizdeki tüm dosyaları içeren Ana dizindeki WordPress kök klasörünüze gitmeniz gerekir. Genellikle public_html veya www olarak adlandırılır veya sitenizin adını alır.
Şimdi, kök klasörünüze sağ tıklayın ve İndir seçeneğini seçin :
Bu, tüm kök dizininizin bir kopyasını bilgisayarınıza indirecektir. İşlem biraz zaman alabilir, ancak bittiğinde işleme devam etmek için gereken hazırlığı tamamlamış olacaksınız.
Aynı işlemi ftp üzerinden yapmak istemezseniz, hosting panelinizin dosya yöneticisi üzerinden de program indirmeden gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 2: WordPress Veritabanınızı Yedekleyin
Web sitenizin dosyalarını başarıyla kopyalayıp yedeğini aldığınıza göre, şimdi sitenizin veritabanını yedeklemeniz gerekiyor. Sitenizin içeriği, kullanıcıları ve daha fazlası hakkındaki tüm bilgilerin bulunduğu yer burasıdır.
Bunu yapmak için veritabanınıza erişmeniz gerekir. Çoğu web sunucusu, bunu kontrol paneliniz aracılığıyla yapmanızı sağlar. Hosting planınızda veritabanlarını yönettiğiniz alana giderek, phpMyAdmin’e giriş yapın.
Adım 3: WordPress Veritabanınızı Dışa Aktarın
phpMyAdmin’e girdikten sonra, soldaki listeden sitenizin veritabanını seçin ve üst menüyü kullanarak Dışa Aktar sekmesine gidin. Dışa Aktarma Yöntemi altındaki Hızlı seçeneğini seçin ve Git’e basın:
Bu, sitenizin veritabanının bir kopyasını SQL formatında indirecektir.
Adım 4: Yeni Bir SQL Veritabanı Oluşturun ve Eskisinin İçeriğini İçe Aktarın
Yedekleme işlemininin ardından, sitenizi taşıyacağınız web barındırıcısındaki hosting planınız içinde yeni bir veritabanı oluşturmanız gerekir. Ardından, indirdiğiniz yedek sql veritabanı dosyasını, yeni veritabanınıza giriş yaparak yine üst menüden içe aktaracaksınız ve bu, yeni veritabanının içeriğini geçersiz kılacaktır.
Yeni WordPress hostinginizde yapmanız gerekenler şunlardır:
- Veritabanları bölümüne gidin ve MySQL Veritabanları seçeneğini seçin.
- Sayfada yeni bir veritabanı oluşturun.
- Veritabanını oluşturduktan sonra bir de veritabanı kullanıcısı oluşturup, bir şifre belirleyin.
- Veritanabanınıza, bu oluşturduğunuz kullanıcıyı atayın ve tüm izinleri (all privileges) verdiğinizden emin olun (ve daha sonra veritabanına eklediğiniz kullanıcıyı ve şifresini not alın).
- Önceki adımda yaptığınız gibi phpMyAdmin‘i kullanarak yeni veritabanına erişin.
- Veritabanını seçtikten sonra, içe aktarma sekmesinden yeni veritabanına daha önce oluşturduğunuz sql dosyasını yükleyin.
Bu kadar! Artık eski veritabanınız yeni web sunucunuza başarıyla yüklenmiş oldu. Ancak yine de sitenizin geri kalan dosyalarını yeniden yüklemeniz gerekir.
Adım 5: Sitenizin Dosyalarını Yeni Web Hostinge Yükleyin
Bu adım için, önce FTP aracılığıyla yeni sunucunuzda oturum açmanız veya online dosya yöneticisine giriş yapmanız gerekir. Ardından, kök klasörüne gidin.
Bu klasörde herhangi bir yere sağ tıklayıp yükle veya online dosya yöneticisinde iseniz üst menüden dosya yükle butonunu tıklayın . İlk adımda site dosyalarını yedeklediğinizde indirdiğiniz klasörü bulun, açın ve içindeki tüm dosya ve dizinleri seçin. FTP üzerinden bu işlemi yaparken dosyayı zip hali ile karşıya yüklemek ve dizin içinde zip dosyasını açmak daha hızlı bir yöntem olacaktır.
Yüzlerce dosyadan bahsettiğimiz için FTP ile yükleme işlemi biraz zaman alabilir. Bunun için genellikle online dosya yöneticisini kullanmak ve yukarıda bahsettiğimiz gibi yedeğin zip halini yükleyerek ana dizin içinde site yedeğini zip dosyasından çıkarmak size zaman kazandırır. Bu işlemi bitirdiğinizde neredeyse tüm işlemleri bitirmek üzere olacaksınız.
Adım 6: Sitenizin wp-config.php Dosyasını Düzenleyin
Tüm dosyalarınız yeni sunucuda olduğuna göre, WordPress kök klasörünüze bir kez daha erişmeniz gerekecek. Şu durumda web sitenizi ziyaret etmeye çalışırsanız, sitenizi görüntüleyecemeceksinizdir çünkü WordPress’in wp-config.php dosyasını yeni veritabanınızın güncel bilgilerini içerecek şekilde güncellemeniz gerekir.
Bunu yapmak için, yeni kök klasörünüzdeki wp-config.php dosyasını bulun, üzerine sağ tıklayın ve Görüntüle / Düzenle seçeneğini seçin:
Bu, dosyayı yerel metin düzenleyicinizi kullanarak açarak değişiklikler yapmanıza olanak tanır. İşte güncellemeniz gereken üç satır:
define('DB_NAME, 'db_name');
define('DB_USER, 'db_user');
define('DB_PASSWORD, 'db_pass');
Şu anda, üç satırın tümü eski veritabanınıza ait değerleri içeriyor olacaktır. Devam edin ve küçük harfli değişkenleri, 3. Adımda oluşturduğunuz yeni veritabanınızın kimlik bilgileriyle değiştirin.
Ardından, değişiklikleri dosyaya kaydedin ve kapatın. Artık daha önce olduğu gibi WordPress web sitenize erişebilmelisiniz.
Adım 7: DNS’nizi Yapılandırın ve Değiştirin
Son olarak, Alan Adı Sunucunuzun (DNS) doğru ana bilgisayara yönlendirildiğinden emin olmanız gerekir. Örneğin, IHS Telekom’un wordpress hosting paketlerinden birine geçiş yapıyorsanız, DNS’nizi yeni IHS Hosting sunucunuza yönlendirmeniz gerekir.
Bunu yapmak için iki şeye ihtiyacınız olacak:
- Yeni hostinginizin NS adresleri bilgileri
- Alan adınızı satın aldığınız kayıt operatörüne erişim
IHS Telekom Kullanıcı Portalınıza giriş yapıp, sol menüden Alan Adlarım’a tıklayarak name server (NS) adresini güncelleyeceğiniz alan adınızın sağındaki Yönet butonuna tıklamalı, açılan sayfada da Name Server Değiştir butonuna tıklamalısınız.
Son yorumlar